Google ve Global İlaç Devi GSK Biyoelektronik İlaç Üretmek İçin Ortaklığa Girdi
Google’ın yaşam bilimleri kolu Verily, son yaptığı açıklamada İngiliz ilaç sektörü devi GlaxoSmithKline ile ortaklaşarak biyoelektronik cihazlar üzerine yoğunlaşacağını duyurdu. Biyoelektronik tıp: Diyabet, astım, eklem iltihaplanması ve inflamatuar bağırsak hastalıkları gibi birtakım kronik rahatsızlıkları vücuda yerleştirilen minyatür cihazlarla tedavi eden bilimsel bir disiplindir. Bu disiplinde sinirlerin elektrik sinyalleri değiştirilerek tedavi uygulanır.
Firmalardan gelen resmi açıklamaya göre; bu girişimin adı Galvani Bioelectronics olacak ve Glaxo’nun Birleşik Krallık’ta Kent’te bulunan küresel AR-GE merkezinden yürütülecek. Ek olarak Verily’ın San Francisco’daki merkez üssünde de ikinci bir araştırma bölümü bulunacak. Yeni firmada 30 mühendis ve bilim adamı çalışacak; 711 milyon dolar yatırım yapılacak ve Glaxo hisselerin %55’ine sahip olurken Verily’ın elinde geri kalan %45 bulunacak.
“Bu sorunu çözmek için aynı masaya oturacağız.”
– Verily CTO’su Brian Otis
Galvani Bioelectronics girişimin ilk aşamasında tip 2 diyabet de dahil olmak üzere inflamatuar, endokrin ve metabolik hastalıklarda biyoelektronik kullanımının klinik kavram ispatı üzerine odaklanacak. Şirket daha sonra bu hastalıkların etkilediği sinirlerin elektrik sinyallerini değiştirebilecek minyatür yerleştirilebilir cihazlar üzerine çalışacak. Glaxo biyoelektronik alanında çalışmaya 2012 yılında başlamış olsa da bu tedavi alanının geçmişi 200 yıldan önceye dayanıyor. Zira biyoelektrik teorisi ilk olarak 18.yy.’da İtalyan bilimci Luigi Aloisio Galvani tarafından 1780’de ortaya atılmıştır.
“Bu, birlikte öncü olmak istediğimiz yeni bir tedavi alanı.” diyen Otis, bu ortaklığın amacının tedaviye dirençli hastalıkları yenmek olduğunu belirtiyor.
Otis’e göre; bu ortaklık Verily’ın minyatür elektronik ve biyo-uyumlu materyaller alanındaki uzmanlığını daha da geliştirecek. Bu sırada Glaxo’nun ilaç geliştirme ve klinik ispat deneyiminden faydalanılacak. Bir diğer açıklamada ise iki firmanın da teknolojiyi insan vücuduna uyarlamanın en iyi yolunu anlamaya çalıştığı vurgulanıyor.
Verily’ın stratejisi her zaman Novartis gibi ilaç şirketleriyle ortaklaşıp Verily ürünlerini lisanslamak ve satmak olmuştur. Bu ürünler arasında diyabet hastaları için glikoz tespiti yapan kontakt lensler ve nörödejeneratif hastalıklara sahip kişilerin yemek yemesine yardım etmek için geliştirilen yüksek teknolojili kaşıkları sayabiliriz. Lakin bu ürünlerin birçoğu hâlâ araştırma ve geliştirme aşamasında olduğu için daha piyasaya sürülmelerine uzun yıllar var
Şirket bu ortaklıkla düşük güçlü minyatür cihazlar üretmenin yanında veri analizi ve yazılım geliştirme alanındaki uzmanlığını da konuşturarak projeye klinik uygulamalarda yardım edecek. Verily’ın nihai amacı için detayları şimdilik bilmesek de şirketin üst seviyelerinden uzun vadede olacaklar hakkında “Tıbbi bilgi için bir Google…” açıklaması gelmişti. Geçtiğimiz Mart ayında CEO Andrew Conrad tarafından bir sağlık sektörü konferansında kullanılan bu tabir, şirketin hastaneler, doktorlar ve üniversiteler ile birlikte çalışarak tıbbi bilgileri tek noktada toplayacağı ipucunu veriyor.
Submit a Comment