Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Göz Hareketlerinizle Zihinsel Hastalığınızı Öğrenebilirsiniz

Göz Hareketlerinizle Zihinsel Hastalığınızı Öğrenebilirsiniz
Seçil Uygungil

Göz takip sistemi günümüz teknolojisinin en yeni trendlerinden. Reklamcılar, nereye baktığınızı ve dikkatinizin ne zaman çekilebileceği bilgisini kullanıyor. Tasarımcılar ürünlerini geliştirmek için göz takip sisteminden yararlanıyor. Oyun ve telefon geliştiricileri ise ‘’eller serbest’’ teknolojisini şimdilerde her fırsatta kullanmaya çalışıyor.

Ancak, göz takip sistemi ürün satmak veya Fruit Ninja oynarken ellerinizi yormamanızdan daha fazlasını sunabilir. Yıllar süren araştırma, ‘’sekmeli hareket’’ denilen zayıf ve hızlı göz hareketlerimiz hem psikologlar hem de reklamcılar için beynimize açılan bir pencere görevi görüyor. Ancak sevdiğimiz bisküvi markası yerine zihnimizin işleyişiyle ilgili önemli ipuçları veriyor.

Peki, gözlemlenebilen bu göz hareketleri otizm, dikkat eksikliği, hiperaktivite ve Parkinson gibi zihinsel ve nörolojik rahatsızlıkların teşhisinde uzmanlara yardımcı olabilir mi? Bu alanda çalışan araştırmacıların çoğuna göre bu sorunun cevabı  “Evet”.

Toronto Üniversitesi’ndeki araştırmacılardan Moshe Eizenman’ın belirttiğine göre, görsel tarama her bireyin beyninin içindeki dünyayı yansıtmamızı sağlıyor ve zihinsel rahatsızlığı olan kişilerin diğerlerinden biraz farklı olan dünyaları hakkında bilgi edinmemiz için bir kapı aralıyor.

Örneğin; otistik çocuklar soyut kavramları anlamakta güçlük çektikleri için sosyal içerikli görüntülerden çekinirler ve bir görüntüdeki ya da videodaki yüzlerle göz temasından kaçınmaya çalışırlar.

Günümüze kadar bu tür tespitler uzmanların çeşitli aletlere sadece laboratuvar ortamıyla kısıtlı kalmıştı ancak teknolojik maliyetlerin düşmesi ve günümüzde daha fazla kişinin ileri teknolojiden yararlanabilmesi, göz takip sisteminin günlük hayatta kullanılmasını da beraberinde getirdi. Ancak henüz göz takip sistemi aracılığıyla günlük hayatta zihinsel rahatsızlıklar hakkında bilgi edinebileceğimiz bir cihaz geliştirilmedi.

The University of Southern California’dan Laurent Itti bu zorlu görev için çalışan bir takımın parçası. Itti, U.S.C ve Queen’s University işbirliğiyle geçen sene göz tespit sistemiyle beyindeki rahatsızlıkları tespit edebildiği nitelikli ve ucuz bir yöntem geliştirdi.  15 dakika boyunca televizyonda video izleyen deneklerin göz hareketleri kaydedildi. Sonuçlara göre ortalama bir insanın gözü saniyede 3 ile 5 sakkadik göz hareketi yapıyor. Bu bilgi ışığında; sonuçları ayrıştırmak ve anormal göz hareketlerini normal modellerden ayırt edebilmek için algoritmalı bir bilgisayar kullanıldı. Araştırmanın sonunda Itti ve takımı, algoritmanın göz hareketlerinden edindiği bilgi doğrultusunda, zihinsel rahatsızlıkları olan denekleri ayırt edebildiler. Şimdiye kadar, yaşlı Parkinson hastalarının neredeyse %90’ını,  dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocukların ve fetal alkol rahatsızlığı vakalarının %77’sini doğru bir şekilde tarayabildiler.

Belki de bu araştırma ilerideki zamanlarda günlük hayata uygulanabilecek ve basit bir uygulamayla zihinsel rahatsızlıklar tamamen göz takip sistemiyle anlaşılabilecek.

Submit a Comment