Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

İlaç Sektöründe Sosyal Medya Kullanımı

İlaç Sektöründe Sosyal Medya Kullanımı
Nihal Yormaz

Ogilvy CommonHealth Worldwide’ın paylaştığı yeni rapora göre; ilaç sektörünün kurumsal olarak sosyal medyaya katılımının hızla arttığı şu günlerde, sosyal medyayla entegre pazarlama yöntemleri de oldukça revaçta.

Rapor, şu iki noktayı birbirine bağlıyor:

  • Sosyal medya ortamında hangi ilaç firmaları başarılı?
  • Hangi ilaç firması entegre sosyal medya pazarlama stratejilerini kullanarak türünün ilk örneği olmayı başarmıştır?

Rapor; az sayıda firmanın bu noktaları birleştirerek sosyal medyadaki takipçileri için, yararlı içerikler paylaştığını ortaya koyuyor. Rapor ayrıca; firmaların bu içerikleri paylaşma ve hem pazarlama hedefleriyle hem de okuyucu kitlesinin ihtiyaçlarıyla ilişkilendirme konularında, diğer firmalara öncülük ettiğine dikkat çekiyor. Aynı zamanda bu firmaların, müşterileri ve sağlık sektörü profesyonelleriyle, medyadaki tüm ağları üzerinden sürekli olarak bağlantı halinde oldukları ve takipçilerini de konuşmalara katkıda bulunmaları konusunda teşvik ettikleri belirtiliyor.

Raporda Boehringer Ingelheim’ın, sosyal medya ve dijital sağlık kavramı ile tam anlamıyla meşgul olan ilk ilaç firması olduğu ve bu konuda lider olarak kabul edildiği görülüyor. Bayer, Novartis, J&J ve Merck’in de performanslarının iyi olduğu ancak diğer firmaların bu alanda, daha fazla sosyal medya çalışması yapmaları gerektiği vurgulanıyor. Bu firmalar arasında GlaxoSmithKline, Novo Nordisk, Roche, Bristol-Myers Squibb, Lilly, Sanofi, AstraZeneca ve Pfizer gibi önemli firmalar da yer alıyor.

Etkileşimin, markalar için en önemli kriterlerden biri olduğunu söyleyen Ogilvy, ilaç firmalarının sosyal medyadaki başarılarının, pazardaki başarılarına da etki edeceğine çünkü çoğu kullanıcının, bir firmanın gücünü anlamak için; beğeni ve takipçi sayısına baktığına dikkat çekiyor. Bu nedenle de başarılı olabilmek için; sosyal medyada daha cesur girişimlerde bulunmanın önemine değiniliyor.

Rapordaki kilit maddelerden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.

  • 2013 yılından bu yana ilaç firmaları tarafından atılan tweetlerin ortalaması  %530 oranında artarken, Twitter takipçileri de yaklaşık olarak %300 oranında artmıştır.
  • Fazla takipçisi olan firmaların, sosyal medyada takipçilerinin dikkatini çekme konusunda en etkili firma olmalarına gerek yoktur.
  • Takipçiler, sık sık tweet atan ve etkileşimin devamlılığını sağlayan ilaç firmalarını, onları takip etmeye devam ederek ödüllendirmektedirler.

Bu rapordaki veriler, 14 ilaç firması arasından en popüler 10 tanesinin 6 farklı kategoride incelenmesiyle ortaya çıkmış. Bu kategoriler:

  • Sosyal Varoluş
  • Sosyal Ağ
  • Topluluğun Büyüklüğü
  • Etkinlik
  • Katılım
  • Etkileşim

Submit a Comment